De Actie

Posted by theo on 17 april 2011

Lieve allemaal! Queridos familia, amigos y otros!

Ik draai sinds februari 2011 mee bij Atiy, een Nederlandse stichting die een school, gezondheidscentrum en een eetzaal (comedor) voor alle kinderen van de wijk Buena Vista heeft gebouwd. Anna Haarman, een Nederlandse vrouw die al 13 jaar in Cochabamba woont, is de drijvende kracht achter dit project. Atiy ziet er, mede door de steun van andere vrijwilligers, steeds beter uit.
Stichting Atiy

Ik zal eerst een inleiding geven over het project en de wijk.

Buena Vista is een erg arme buitenwijk in het zuiden van Cochabamba. Op weg van mijn gastfamilie naar Buena Vista zie je de stad veranderen van een rijke, bruisende stad naar een arme, primitieve buitenwijk. De wegen gaan halverwege over van asfalt in keien en tegen de tijd dat ik bijna bij Buena Vista ben, zijn er alleen nog zandwegen met enorme kuilen. Met regen zijn de wegen dan ook veranderd in stromende rivieren.

De wijk heet niet voor niets Buena Vista (mooi uitzicht), je kan enorm ver kijken

De huizen zijn klein en erg eenvoudig

Als je naar buiten kijkt vanuit je raam zie je overal op de berg huisjes staan. Dit zijn de huisjes van de meest simpele soort, goedkope stenen en een golfplaten dak dat is vastgelegd met stenen. Na nog wat gehobbel en gebobbel zijn we dan aangekomen bij Atiy.

Eerst is daar de school, één van de mooiste gebouwen van de wijk. Groot, goed afgewerkt zodat het een lange tijd meekan voor heel veel kinderen. Op het moment worden er lokalen bijgebouwd, het kinderaantal groeit stevig door naar de 700/800 kinderen.

Het hoofdgebouw van Atiy

Een eindje verderop is dan het andere deel van Atiy. Een omheind stuk dat door Atiy (in dit geval Anna dus) en nonnen wordt beheerd. Er zijn hier verschillende dingen voor de buurt gehuisvest. De grootste zaal die er is, is de comedor. Hier kunnen de armste kinderen voor 1,5 Bolivianos een maaltijd komen eten. Dit is zo’n 15 cent en daar kunnen de gezinnen niet tegenaan koken. Deze comedor zorgt er dan ook voor dat de kinderen een gezonde voeding binnenkrijgen.

De eetzaal (comedor)

Hier wordt ook naar de wc gegaan (hebben veel kinderen thuis niet), tanden gepoetst (zelfde verhaal) en er is een huiswerkklas voor degenen die dat hard nodig hebben. Alles voor een betere toekomst!

Ook is er een guardaria (kinderopvang), centro de salud (medische post) en een winkeltje.

Na dit alles gezien te hebben, wist ik zeker dat ik hier een donatie-actie voor op wilde zetten. Ik heb het er hier dan ook met Anna over gehad, zij weet namelijk precies wat er écht nodig is.

Ze vertelde me dat Atiy er nu wel steeds mooier uitziet, maar dat daarmee de overweldigende armoede van de gezinnen hier niet stopt. Elk jaar is er wel een aantal gezinnen dat het schoolgeld niet kan betalen. Ook de comedor, waar de kinderen eten, is voor veel mensen veel geld dat ze niet kunnen opbrengen (dan eten ze thuis dus niet, of 1 broodje). Dit is elk jaar weer een probleem en Anna zei dat het geweldig zou zijn als het school- en eetgeld van de armste kinderen voor een jaar betaald zou worden. Dit leek me een erg goede en noodzakelijke sponsoractie!

Anna wilde me ook laten zien waar de gezinnen wonen die in aanmerking komen voor sponsoring. Die middag zijn we op pad geweest naar een gezin met 4 kinderen. 2 daarvan zitten al op school. Nadat we de hoofdweg waren afgelopen, moesten we een stuk omhoog om bij een klein huisje aan te komen. 1 kamer was voor dat gezin, zo’n 12 vierkante meter waar een (gesponsord) stapelbed stond en een kookstel. Dit was alles wat ze hadden en toen ik vroeg waar de ‘baño’ (WC) dan was, wees de oudste naar een paar stenen boven op de berg.

Huis van een 10-koppig gezin waar nummer 11 op komst is.Moeder met kinderen wonen hier, vader werkt ver weg en komt af en toe langs.

Op de vraag waar de wc was werd naar boven gewezen: ‘Daar bij die stenen is het!’ en je kan wel raden wat gebruikt wordt als toiletpapier…

 

Het volgende huis was al niet veel beter. Ongeveer dezelfde grootte, maar dan zonder bed (alleen een 1,5 persoonsmatras waar 4 personen op lagen) en met een draad door de kamer heen waar kleren overheen hingen. Ook hier stond weer een gasstelletje om te koken en dat was het weer. De verhalen van de gezinnen waren veelal schrijnend. Het is voor deze ongeschoolde mensen erg lastig om werk te vinden en de sociale voorzieningen zoals in NL kennen ze hier niet. Dan is het gewoon pech gehad.

kamer van het grote gezin, in 1 bed slapen meestal 3 kinderen

hele familie min de oudste dochter. Ze was op dit moment op 11 (!!) jarige leeftijd aan het werk om extra inkomen te genereren.Wij, samen met jullie, gaan nu voor haar school betalen zodat haar toekomst groter is dan straatverkoopster!

Na zo een aantal gezinnen gezien te hebben, was het duidelijk. Dit moest en zou het project worden en ik hoop heel heel hard dat alle kindjes gesponsord kunnen worden.

Wat gaat er gesponsord worden en hoe zit dat nou? Nu dus alles even op een rijtje:

Schoolgeld

Een jaar naar school gaan kost hier € 20. Hiervoor krijgen ze elke dag een schoolontbijt (meestal cakeje -kost evenveel als brood en vult meer- en melk) en worden er wat activiteiten georganiseerd. Veel gezinnen kunnen dit dus niet elk jaar opbrengen voor hun kinderen die op school zitten. 200 Bs = € 20 en dat is hier heel erg veel geld, zo’n 2 maanden huur voor sommigen.

Vooral in deze wijk is het erg belangrijk dat kinderen naar school blijven gaan, want anders zit een betere toekomst er niet in. Veel kinderen moeten ook de straat op om te verkopen en dat kan ten koste gaan van school. Met betaling van schoolgeld gaan de kinderen wel naar school.

Comedor (eetzaal)

Een jaar eten in de comedor kost € 40. Hiervoor krijgen de kinderen 5 dagen per week ‘s middags een maaltijd bestaande uit soep, hoofdgerecht, toetje/fruit en drinken. Dit kost 1,50 Bs (15 eurocent) per dag wat voor veel gezinnen dus niet op te brengen is. Lunch is hier de hoofdmaaltijd van de dag en de kinderen eten echt heel veel. Het is dus bijna niet nodig om te zeggen dat dit ook erg belangrijk is, anders krijgen ze thuis weinig tot niks te eten.

Sponsor een heel kind voor een jaar!

Voor € 60 kan een kind hier dus voor een jaar naar school en eten. Dit zijn echt de primaire behoeften voor deze kinderen hier. Veel kinderen moeten op school gehouden worden omdat ze hier vaak al op jonge leeftijd (11 jaar) gaan werken om extra geld binnen te brengen. Ook krijgen de kinderen anders niet voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren, er zitten heel wat ‘delgaditos’ (dunne kindjes) bij.

Na dit hele verhaal vraag ik jullie dus ook om geld te doneren voor de lieve kindjes in Buena Vista. Elk bedrag is meer dan welkom en kan heel, heel erg goed gebruikt worden. Ik hoop dat ik heel veel kinderen en ouders gelukkig kan maken door ze met jullie hulp een jaar te sponsoren! Help je mee?

Donaties kunnen overgemaakt worden op het rekeningnummer van Anna Haarman. Dit rekeningnummer valt direct onder stichting Atiy maar het staat op haar naam.

Stichting Atiy

Rekeningnummer:  3545 82 224

Op naam van: J.T.M Haarman

Omschrijving: Schoolgeld en eetgeld, Lotte van den Broek

Wil je meer informatie hebben over de actie, de kinderen, de verhalen, de situaties of iets anders. Mail me dan gerust op lotte_vdbroek@hotmail.com! Via de mail kan ik je meer informatie geven en ook een foto opsturen van een kindje dat je (deels) gesponsord hebt.

Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte van de actie

Nog maar een keer, alvast heel erg bedankt en ik hoop dat ik veel op mag halen! Ya muchas gracias a todos para ayudar a los niños!

Besos y un brazo, Lotte

Comments are closed.